La batalla equivocada

Hola Antònia, com han anat les teves primeres festes lluny de casa? Segons alguns mitjans de comunicació a la gent de la Part Alta el tió ens ha cagat un bon regal, la suspensió durant un any de l’atorgament de llicències d’obertura de bars i restaurants. Una plataforma ciutadana ha guanyat la primera  batalla, parlen de "batalla", una guerra entre restauradors i veïns.

Porto vivint a la Part Alta des de fa 20 anys, he viscut al carrer Salines, a tocar de la plaça de la Font, també al portal del Carro, a la plaça de l’Oli i ara al carrer Comte. Potser sóc un afortunat però mai m’han molestat els bars. Actualment al meu carrer hi ha dos restaurants i si he de ser sincer, em molesten més els assajos dels timbals i les cornetes de la cofradia de la plaça Sant Miquel que els dos restaurants.

 

Quan vaig arribar a Tarragona el 1993 la Part Alta ja estava renovant-se, entràvem a la Part Alta per anar al Candil (el verdader) i a poc a poc ens endinsàvem fins arribar a Poetes. Aquella Part Alta ja enamorava tot i els robatoris, algunes xeringues, discussions i gent dormint al carrer. El 1996, tres anys després, ja estava vivint al rovell de l’ou de la ciutat.

A poc a poc els bars van anar creixent al barri, van anar creixent exponencialment com també pujaven els preus dels lloguers i els valors dels minúsculs pisos amb escales empinades i sense ascensor d’una plaça de la Font que estrenava nova cara i aparcament. La Part Alta va anar posant-se de moda, cada vegada més gent volia venir a viure al barri i els pisos anaven augmentant de preu.

Ara, els propietaris d’aquells edificis reformats o llogaters de metres quadrats a preu d’or veuen com la seva qualitat de vida minora pel soroll, al mateix temps, els restauradors veuen com els veïns poden posar en perill la seva fal·lera expansionista.

I jo, llogater d’un piset de 30 metres quadrats a preu de panellet miro pel balcó i realment no entenc res.

Per començar, a la Part Alta hi ha 5 associacions de veïns segons la web de l’Ajuntament. Això ja deixa entreveure que el diàleg dins de les muralles és complex. Si el diàleg entre veïns és difícil com serà amb els restauradors? Si continuem pensant que tot aquest conflicte és una “batalla” anem arreglats. La Part Alta necessita bars i restaurants i al mateix temps veïnat que hi visqui i la dignifiqui. Tarragona no necessita ni es mereix un decorat de cartó pedra per a turistes. S’ha de conviure. Com? Parlant? Diàleg? Ho sento, ja sé que últimament aquesta paraula està molt “sobada” però no veig una altra solució, se n’haurà d’aprendre i l’Ajuntament s’haurà d’arremangar. 

No vull imaginar-me un barri sense bars i restaurants, no vull un barri de carrers foscos, humits i deserts. No vull un barri dormitori. Vull poder anar a sopar baix de casa i després dormir tranquilament. Vull poder pendre una cerveseta mentre la meva fillola juga davant meu amb espai suficient. Vull que al meu amic que ha obert un bar de tapes li funcioni de meravella. No veig que sigui complicat això que demano.

Els veïns i els restauradors haurien de formar part del mateix exèrcit en una batalla més llarga i profunda. Les necessitats reals del barri.

Tots, uns i altres, haurien d’anar de la mà per demanar mesures per a què els carrers estiguin més nets i segurs, per millorar la recollida de brossa, per gestionar una millor circulació de cotxes, les colònies de gats, els ocupes, els pisos abandonats i que algun dia ens cauran al cap, l’Ardíaca, el preu dels pàrquings públics per als residents, la manca d’equipament per a criatures, tendes de comestibles, el mercat del Fórum tancat, el calaixot de ciment de Jaume I, les rates, coloms, paneroles i tota mena d'insectes etc, etc, etc.

 

Estimats veïns i veïnes, mentre ens discutim, el nostre barri se’n va a fer punyetes. Arreglar el problema del soroll ha de ser necessàriament fàcil per desprès poder anar a encarar els més difícil i urgents. Ja va sent hora que l’Ajuntament exerceixi un paper de mediador valent. Amb ganes això es soluciona en cinc minuts. Si no hi ha ganes millor comencem a buscar un pis de lloguer fora del Portal del Roser.


Comentaris

envia el comentari